Functie van een server

Een server is een computersysteem welke niet na werktijd wordt afgesloten en die zijn diensten verleent aan computers binnen datzelfde domein.
Deze computers of gebruikers noemen we “clients”.

Waarom gebruiken veel bedrijven een server en wat kun je precies met een server?

De meeste bedrijven die werknemers hebben maken gebruik van een server.
Dit is omdat je met een server makkelijk al je gebruikers kunt onderhouden. Nog een reden is dat je met een server onderling bestanden kunt delen en natuurlijk kunt zien wie wat doet of heeft gedaan.

Door alle bestanden op één server te houden, heb je minder kans dat iets kwijt raakt en kan alle data met 1 opdracht worden geback-upt. Mocht er iets kwijt raken, kan de systeembeheerder altijd nog kijken of het bestand is terug te halen.

De veiligheid van de bestanden op een server is vele malen groter dan wanneer je je werknemers een laptop of PC geeft zonder deze op een domein aan te melden.

Het is natuurlijk ook zo dat als je een lokale server hebt, je niet afhankelijk bent van het internet om bij jouw bestanden te kunnen komen. Iedereen binnen jouw netwerk kan, zolang de server beschikbaar is, gewoon bij zijn of haar bestanden.

Bedrijven gebruiken servers dus omdat het tijd en geld scheelt, tevens kunnen bestanden aan gebruikers worden gekoppeld.